joi, 14 martie 2013

Serpii Maicii Domnului din Kefalonia






Maica Domnului, Minunile Maicii Domnului
În Kefalonia (Grecia), în satul Markopulos, se află biserica Maicii Domnului cu hramul precinstitei sale Adormiri. Aici, în fiecare an, de la șase august – praznicul Schimbării la Față – și până la cinciprezece august, Adormirea Maicii Domnului, se petrece minunea cu „șerpii Maicii Domnului”. 
 
Despre ce este vorba de fapt?

Satul se află pe coasta unui deal. Aici, în urmă cu mulți ani, se aprinsese un copac și sătenii au alegrat în grabă spre locul unde se vedea focul. Erau înspăimântați, crezând că se aprinsese întreaga pădure. Când au ajuns la fața locului, nu mică le-a fost mirarea, căci, deși copacul arsese în întregime până la rădăcină, pe această rădăcină proaspăt rănită, se afla o icoană a Maicii Domnului, care nu suferise nici o arsură din pricina focului ce mistuise copacul.

După ce s-au închinat icoanei, oamenii au dus-o în biserica satului, unde au venit și alți închinători. A doua zi însă, nemaigăsind-o în biserică, sătenii au cautat-o la locul unde arsese copacul și au aflat-o șezând din nou pe rădcina acestuia. Ducând-o iar în biserică, de data aceasta, au încuiat-o acolo. Și iarăși, de dimineață căutând-o, nu au mai aflat-o în biserică, ci pe rădăcina aceluiași copac. Atunci, oamenii au hotărât să construiască acolo o biserică și să pună icoana în ea, socotind că aceasta este voia Maicii Domnului. Și așa au făcut. Ulterior, s-a ridicat aici o mănăstire de maici.

La un moment dat, s-au apropiat mai multe corăbii cu pirați care doreau să prade mănăstirea. Monahiile s-au rugat Maicii Domnului să fie izbăvite de urgia ce se plănuise asupra lor și a mănăstirii lor. Numaidecât, o mulțime de șerpi a înconjurat mănăstirea și pirații nu au mai îndrăznit să o atace, ci au fugit înspăimântați.

De atunci, șerpii vin în fiecare an pe șase august, intră chiar în biserică, iar pe cincisprezece august pleacă. Specialiștii care i-au cercetat nu-i pot încadra în vreo categorie. Alta decât aceea a „șerpilor Maicii Domnului”, desigur. Nu sunt primejdioși, sunt subțiri și nu sunt mai mari de un metru, sunt de culoare gri, cu pielea catifelată și sunt, în felul lor, adeveritori ai dreptei credințe, fiindcă au câte o cruce pe cap și la capătul limbii.

Când șerpii nu s-au arătat după obicei, s-au întâmplat nenorociri în Kefalonia. Îi putem numi, așadar, mesageri ai milostivirii Maicii Domnului și ai purtării ei de grijă față de locuitorii insulei.




Șerpii Maicii Domnului din Kefalonia

Niciun comentariu: