luni, 22 iunie 2015

Minunile Maicii Domnului „Străina”



Maica Domnului, Minunile Maicii Domnului, Minunile Maicii Domnului Străina, Icoana Maicii Domnului Straina (Xenia)
În Mănăstirea Kato Xenia, la cincizeci de kilometri de orașul Volos (Grecia), se păstrează, pe lângă două fragmente din brâul Maicii Domnului, aduse aici în anul 1522, și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită Străina (Xenia), deoarece a venit aici dintr-un loc străin.

Icoana datează din secolul VI, din perioada iconoclastă. Pentru a fi salvată de la distrugere, icoana a fost pusă într-un cufăr, iar cufărul a fost aruncat în mare, încredințat fiind astfel în grija Maicii Domnului. Cufărul a ajuns în vechea așezare a actualului port Ahilio, unde icoana a strălucit puternic și, astfel, localnicii au aflat-o. Și, pentru că nu știau de unde vine, au numit-o Străina, de vreme ce fusese adusă la țărm venind dintr-un loc străin, necunoscut lor.

În locul unde a fost descoperită icoana, a fost ridicată o mănăstire. Dar, fiind la țărmul mării, aceasta a fost supusă numeroaselor atacuri ale piraților. Când sfântul locaș a fost incendiat de ei, a ars complet, rămânând neatinsă de urgia flăcărilor, doar puțin înnegrită de fum, numai icoana Maicii Domnului Străina.

Ca să fie ferită de atacurile piraților, icoana a fost dusă la Mănăstirea Panaghia Chitiotisa, unde a rămas până în anul 1750, an în care, din pricina atacurilor turcilor asupra mănăstrii, călugării au luat icoana și de aici și, construind un metoc la 12 kilometri mai jos, au pus-o acolo. Mănăstirea au numit-o Kato Xenia (Xenia de Jos). Dar și acest locaș a fost distrus în anul 1980, în urma unui cutremur devastator. Ulterior, cu ajutorul Maicii Domnului, s-a reconstruit mănăstirea la un kilometru mai jos, unde terenul este mai stabil.

Icoana Maicii Domnului Străina este prăznuită la 23 august, când este și hramul Mănăstirii Kato Xenia, care o adăpostește.

„Prezența Preacuratei în viața creștinului e o neîntreruptă minune”:


Niciun comentariu: